Meny 17.06.2024 05:02   
   
   
Byar
Föreningar & samfälligheter
Företagskatalog
Mat & Logi
Turism & Fritid
evenemang
kommunal service
Länkar
Om webbplatsen
karta
Fotogalleri
 
   
   
  Suomeksi
  På Svenska
  In English
  Auf Deutsch
   
 
Svenska | Turism & Fritid | Valsörarna |

Valsörarna


Fyren på Valsörarna


Ögruppen Valsörarna ligger ytterst i Kvarken, ca 15 km nordväst om Björkö. Valsörarna har en mångsidig natur med bl.a. våtmarker, björkskog, steniga stränder och skyddade vikar. Kärleksstigen, som går mellan sjöbevakningsstationen på Ebbskär och fyrplatsen på Storkär bjuder på de flesta av Valsörarnas naturtyper. Sedan 1948 är Valsörarna ett fredat fågelskyddsområde och ingår numera i  Valsörarna-Björkögrundens naturskyddsområde på totalt 600 hektar land och 17200 hektar vatten.

Valsörarnas landmärke är den rödmålade järnfyren (36 m hög), som konstruerades år 1886 i Paris av samma firma som även byggde Eiffeltornet. Fyren har dock tagits ur tjänst. Det forna svepande ljuset har ersatts av en blinklampa för småbåtstrafikens skull.
Ett allmänt landstigningsförbud gäller under häckningstiden 1.5-31.7 med undantag av följande platser: sjöbevakningsstationen på Åbbskär, hamnen innanför Garpören, Båthusviken på Storkär och Malskär med sin ankarplats och hamn. För övernattning på Valsörarna krävs tillstånd av länsstyrelsen (tillfällig tältning är dock tillåten utanför häckningstiden på Ebbskär, Malskärören och Malskär).

Valsörarna är ett gammalt kulturlandskap, där naturen alltmera får överhand. Här har bofasta fyrvaktare och björköbor bärgat hö och hållit djur på bete. Sjöbevakningsstationen sätter idag
sin prägel på Valsörarna. På Ebbskär finns även Valsörarnas biologiska station, som ägs och upprätthålls av Ostrobothnia Australias i Vasa.


Källla:I förbund med havet - Björkö- en värld i Kvarken